LIVE TEXT | Război în Ucraina. Contraofensiva ucraineană din sud nu vizează recucerirea imediată a unor mari zone de teritoriu. Acțiuni ruse pentru controlul propriului spațiu informațional

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Contraofensiva ucraineană din sud nu vizează recucerirea imediată a unor mari zone de teritoriu. Acțiuni ruse pentru controlul propriului spațiu informațional

Până acum, Kremlinul nu a escaladat situația până la reținerea milbloggerilor pentru modul în care au descris evenimentele din teatrul de război. Arestarea lui Pegov – dacă este legată de modul de acoperire a evenimentelor din Ucraina – ar fi o dezvoltare semnificativă în eforturile Rusiei de a controla spațiul informațional rusesc.

Imagini cu pagubele produse podului Nova Kakhovka. Foto: ISW

UPDATE 06.25 Contraofensiva din sud - acțiune metodică de degradare a forțelor și logisticii ruse

Oficialii ucraineni au declarat pe 3 septembrie, că operațiunile contraofensive ucrainene în desfășurare în sudul Ucrainei reprezintă o acțiune intenționată metodică de degradare a forțelor și logisticii ruse, mai degrabă decât una care vizează recucerirea imediată a unor mari zone de teritoriu. Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici a declarat pentru Wall Street Journal pe 3 septembrie că scopul actual al forțelor ucrainene din sud este „măcinarea sistematică a armatei lui Putin și că trupele ucrainene descoperă și distrug încet și sistematic sistemul operațional de aprovizionare logistică al Rusiei cu lovituri de artilerie și arme de precizie”. Declarația lui Arestovici face ecoul evaluării ISW conform căreia contraofensiva în curs de desfășurare nu va avea ca rezultat câștiguri imediate și că forțele ucrainene caută să perturbe nodurile logistice cheie care sprijină operațiunile rusești în sud și să distrugă capacitățile militare ruse.

UPDATE 05.42 Kremlinul și-ar putea intensifica eforturile de a promova autocenzura în rândul milbloggerilor ruși și a corespondenților de război care acoperă războiul din Ucraina.

Autoritățile ruse l-au arestat și ulterior l-au eliberat pe proeminentul milblogger (blogger militar, n.ed.) rus Semyon Pegov (angajat de canalul Telegram WarGonzo) la Moscova pe 2 septembrie, din cauza a ceea ce WarGonzo a descris ca fiind o manifestare a lui Pegov „care amenința, beat fiind, un administrator de hotel”. Pegov este un jurnalist militar cu experiență, iar WarGonzo are legături extinse cu armata rusă și acces la operațiunile militare rusești în Donbas din 2014, Siria în 2015 și Ucraina în 2022. ISW continuă să urmărească activitatea anormală cu privire la milbloggeri din Rusia. Nu putem confirma circumstanțele arestării lui Pegov, dar explicația lui WarGonzo poate fi corectă.

Cu toate acestea, ISW a evaluat anterior în iulie că Kremlinul încearcă să promoveze autocenzura în rândul milbloggerilor care au subminat eforturile Kremlinului de a prezenta războiul din Ucraina drept o victorie decisivă a Rusiei, iar Kremlinul ar putea încerca să amplifice această cenzură. Bloggerii militari ruși au raportat sincer despre performanța slabă a forțelor ruse în Ucraina și au discutat despre modul în care Kremlinul a încercat să cenzureze acoperirea lor (acoperirea = în sensul de modul în care descriu evenimentele) în Ucraina. Proeminentul milblogger Rybar a remarcat că relația dintre comandamentul militar rus și corespondenții de război s-a înrăutățit în special după ce președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu corespondenți de război în timpul Forumului Economic de la Sankt Petersburg din 17 iunie, în timpul căruia Putin probabil a încercat să atenueze nemulțumirea milbloggerilor.

Până acum, Kremlinul nu a escaladat situația până la reținerea milbloggerilor pentru modul în care au descris evenimentele din teatrul de război. Arestarea lui Pegov – dacă este legată de acoperirea sa din Ucraina – ar fi o dezvoltare semnificativă în eforturile Rusiei de a controla spațiul informațional rusesc. ISW a prognozat că spațiul informațional rusesc s-ar schimba semnificativ dacă Ministerul Apărării va reprima milbloggeri și i-ar opri de la raportarea operațională, deoarece ISW folosește zilnic milbloggeri și corespondenții de război ruși ca surse de afirmații rusești.

„Vom continua să observăm și să raportăm comportamentul milblogger și al corespondenților de război și vom semnala schimbări semnificative în spațiul informațional rusesc pe măsură ce le observăm,” declară reprezentanții ISW.

UPDATE 04.51 Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ucrainene au continuat bătăliile de poziție de-a lungul liniei de front Herson-Mykolaiv pe 3 septembrie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că trupele ucrainene au condus lupte poziționale și lovituri de artilerie împotriva pozițiilor rusești în zone nespecificate. Statul Major ucrainean a raportat că, drept răspuns la recentele atacuri ucrainene, forțele ruse au întărit regimul administrativ și polițienesc în zonele ocupate din jurul râului Nipru și au continuat să bombardeze pozițiile ucrainene și să efectueze incursiuni de recunoaștere. Oficialii ucraineni își mențin apelurile pentru tăcerea operațională în jurul progresului atacurilor ucrainene din sud. Statul Major ucrainean a remarcat, de asemenea, că aeronavele ucrainene au efectuat peste 40 de ieșiri pentru a sprijini elemente terestre care au distrus un număr nespecificat de puncte de comandă și control rusești, depozite de muniție, sisteme de sprijin logistic și zone de concentrări de trupe. Statul Major ucrainean a postat în special imagini cu TB2-uri Bayraktar ucrainene care distrug tancurile rusești T-72 într-o locație nespecificată de-a lungul Axei de Sud, ceea ce poate indica capacitatea generală insuficientă de apărare aeriană a Rusiei în Oblastul Herson.

UPDATE 03.58 Imaginile de pe rețelele sociale de la locuitorii regiunii Herson oferă dovezi vizuale ale loviturilor ucrainene din vestul și centrul regiunii Herson. Imaginile geolocalizate arată consecințele unei bombardament ucrainean asupra hotelului și complexului sportiv „Lumea pierdută” din orașul Herson, pe 3 septembrie. Surse ucrainene au susținut că respectivul complex i-a aparținut șefului administrației de ocupație a Hersonului, susținut de ruși, Volodymyr Saldo. Statul Major ucrainean a remarcat la 2 septembrie că firma rusă care-și avea sediul în complexul sportiv „Lumea pierdută” a jefuit anterior proprietatea și a fugit în Crimeea ocupată. Elementele regimului de ocupație susținut de ruși au folosit probabil complexul „Lumea pierdută” ca un fel de cartier general. Locuitorii locali au postat, de asemenea, imagini cu consecințele unei lovituri ucrainene asupra unui depozit de muniții rusești din Oleshky, la aproximativ 8 km sud-est de orașul Herson peste râul Nipru. Imaginile geolocalizate arată, de asemenea, un sistem rusesc de apărare antiaeriană Pantsir-S1 distrus în Oleshky.

UPDATE 03.27 Imaginile de pe rețelele de socializare ale exploziilor din Nova Kakhovka (55 km est de orașul Herson) susțin imaginile obținute prin satelit din 2 septembrie, care arată că podul barajului Nova Khakovka s-a prăbușit parțial din cauza loviturilor ucrainene. Imaginile din satelit arată că un segment de aproximativ 20 m pe 9 m al podului a căzut în râu, ceea ce probabil a făcut ca această secțiune a podului barajului să fie inoperabilă.

ȘTIRE INIȚIALĂ A fost menționat motivul închiderii uneia dintre unitățile centralei nucleare Zaporijia

Ca urmare a bombardamentelor continue de către trupele de ocupație ruse, unitatea de putere nr. 5 a NPP Zaporizhzhya a fost închisă.

În seara zilei de 3 septembrie 2022, după ce ocupanții ruși au bombardat liniile de comunicație ale CNE Zaporijia cu sistemul energetic al Ucrainei și din cauza capacității insuficiente a ultimei linii de rezervă de a deservi două unități de putere, la ora 19:35 unitatea nr. 5 a ZNPP a fost deconectată de la rețeaua electrică.

În prezent, rămâne în funcțiune a șasea unitate de alimentare, care, cu o capacitate limitată, furnizează energie electrică sistemului electric al Ucrainei prin linia de rezervă și, de asemenea, asigură nevoile proprii ale CNE Zaporizhzhya.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, ai cărei specialiști se află la uzină în calitate de observatori, a informat despre deconectarea CNE Zaporizhzhya de la rețeaua electrică și oprirea uneia dintre unități. Misiunea AIEA a ajuns la stație pe 1 septembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”